Om vänskap och bön

Det finns många olika sorters vänskap. Ibland är den ojämlik. Ibland rör den sig kring ett gemensamt intresse. Annan vänskap sträcker sig över olikheterna och håller även då livet ger oss törnar. Någon sa en gång: "En riktig vän, är någon du vågar bli osams med." Det stämmer nog. I nära vänskap vågar vi säga saker som kan vara obekväma och jobbiga. God vänskap hjälper oss att växa. I god vänskap och kärlek är vi beredda att avstå från en del av vårt eget. Inte för att vi måste eller förväntas göra det, utan för att vi vill.

Bön och vänskap har många likheter. Bönen är ju ett sätt att umgås med Gud, med eller utan ord. Varken bön eller vänskap fungerar om vi tror att det måste se ut på ett visst sätt, eller att det ska ge oss något speciellt. Bönen och vänskapen har sina egna liv och sina egna förutsättningar. Vi kan aldrig styra den andres vänskap eller kärlek och vi kan heller aldrig styra bönen och bönens svar. Vi kan inte utnyttja vare sig vänskapen eller bönen i egna syften. Då dödas något. Bönen blir stum och vänskapen tar skada. 

När jag pratar med människor om hur de ber finns det många olika svar. Vi har olika personligheter och olika sätt att uttrycka oss. Det märks också i bönen. Ibland träffar jag dem som längtar efter att lära sig be eller som vill hitta nya former för att göra det. Just bön tror jag är svårt att lära sig teoretiskt. Jag tror att vi lär oss mycket genom att be tillsammans och genom att umgås med dem som är vana och bekväma med att be. 

Hur är det för dig?

Text och bild: Elisabet Ravelojaona, pastor

Livet har ingen pausknapp

Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag
och något alldeles oväntat sker.
Världen förändrar sig varje dag,
men ibland blir den aldrig densamma mer.

Alf Henriksson

Jag tycker om Alf Henrikssons ord som beskriver hur livet och vardagen rullar på. Mycket känner vi igen och i det finns en trygghet. Men så händer något som ger ett särskilt avtryck i vårt liv och ibland får livet att ta en helt ny riktning. Det kan vara en händelse fylld med glädje, eller något som för med sig en stor sorg.

Oavsett vad, så är det viktigt att vid sådana tillfällen stanna upp och finnas i det som sker. Viktigt att dela det med människor i vår närhet. Livet kan aldrig levas i repris. Det finns ingen pausknapp som gör att vi kan uppleva det när vi tycker oss ha tid. 

Predikaren, i Gamla Testamentet, skriver att "Allt har sin tid". En tid för födelse, en tid för död. En tid att riva ner, en tid att bygga upp. En tid att sörja, en tid att dansa... Det är en uppmaning att leva i nuet och att tillåta oss att känna det vi känner. Att låta både glädje och sorg få plats. Allt har sin tid. Många gånger blir det enklare om vi delar det vi känner med andra. Om vågar öppna oss och dela det vi är med om. Då upptäcker vi ofta att det vi kanske trodde oss vara ensamma om, delas av flera.

Ibland sker sådant som gör att vårt liv får en ny riktning. Det kan kännas skrämmande, men ur det som sker kan något nytt gro. Ibland något helt fantastiskt och totalt oväntat.

Text och bild: Elisabet Ravelojaona, pastor

 

Språk för tro

Foto: Elisabet Ravelojaona

Foto: Elisabet Ravelojaona

Albert Einstein lär ha sagt: Det finns två sätt på vilket man kan leva sitt liv. Ett som att ingenting är ett mirakel. Och det andra som att allt är ett mirakel. Vi människor behöver olika sorters tolkningsnycklar för att hitta vår väg genom livet. Hur de vägarna än ser ut, så består de av språk. Våra uttryck skiljer sig åt, men nu och då strålar de samman. Om vi vågar och tillåter oss att mötas kan vi hjälpas åt att förstå och tolka det vi möter.

Trons innehåll är större än det vi kan greppa. Därför tror jag att vi behöver många olika språk för att uttrycka vår tro och våra tankar om livet, inte bara det talade språket. Kroppen och huden hjälper oss att ge uttryck för det outtalade. En fysisk beröring, att smeka någons hand eller sträcka ut sin arm som stöd, är uttryck för omsorg och värme. Ett lyssnande öra, utan en ström av ord, är ett uttryck för närvaro i nuet.

Skapandet har sitt språk, sina former och färger, som påminner om naturen, men också om stadens kantighet. I handens arbete finns en närhet till Skaparen själv, Gud. Också det kantiga och till synes disharmoniska har sin plats. Det ofullständiga berättar om det som ska bli. Vi glömmer lätt bort att det som vi kan uppleva som fult och oansenligt har sin tid och sin plats. Den dunlätta fjärilen börjar sitt liv som en oansenlig larv, passerar det truliga, tysta och instängda puppstadiet, innan den slår ut sina vackra vingar.

Många av våra känslor är starkt förknippade med musik. Tonerna och texterna bär oss. Rytmen och pulsen påverkar vår sinnesstämning. De kan hjälpa oss att låta våra känslor och tankar komma fram. Men också tystnaden är ett språk i sig. I dag är det allt fler som söker sig till tysta retreater. Att vara tyst tillsammans med andra ger ytterligare en dimension till gemenskapen. Där finns en vila.

Vilka språk är du bekväm med för att prata om livet och och om tro? Skulle du vilja testa ett för dig nytt språk?

/Elisabet Ravelojaona, pastor

Vegansk matlagning

Äta behöver vi alla göra. Kanske dags för lite ny inspiration i köket och samtidigt passa på att lära känna lite nytt folk? Då är du välkommen att laga mat med Universitetskyrkan. Första tillfället för terminen då vi lagar veganskt är Torsdag 6 oktober, 17.30 - ca 21.00. Anmälan är obligatorisk!

Kostnad 40 :- Betalas med swish eller kontant.
Plats: Andreaskyrkan på Södermalm. Högbergsgatan 31. Tunnelbana Slussen (Götgatan) eller Medborgarplatsen (Björns Trädgård).
OBS: Endast 12 platser, så först till kvarn gäller. Anmäl dig till elisabet.ravelojaona@andreaskyrkan.se

Tänd ljus!

Ljuständning för fred.

Ljuständning för fred.

Låt inte mörkret hindra dig att söka ljuset!
Och när du funnit det, låt andra se, pröva, övertyga sig.
Vill du att ljus ska leva, tänd då hos andra samma längtan.

Tänd frimodighetens ljus i rädslans mörker.
Tänd rättens ljus i korruptionens mörker.
Tänd trons ljus i förnekelsens mörker.
Tänd hoppets ljus i förtvivlans mörker.
Tänd kärlekens ljus i dödens mörker.

Tänd ljus!

Ord av Bo Setterlind

Varje tisdag 12.00 - 12.30 möts vi i Stillhetens rum på Södertörns Högskola (MA 607) för att tända ljus för fred. Vi kan behöva få tända ljus konkret, för att påminna oss om hur mycket den lilla, fladdrande lågan faktiskt påverkar sin omgivning. Det spelar roll vad vi gör och vad vi säger. Små ord och till synes små handlingar kan vara små steg för fred och försoning.

/Elisabet Ravelojaona

Endagsretreat i oktober

Boka redan nu in en dag för paus - mitt i terminen! 

Boka redan nu in en dag för paus - mitt i terminen! 

Lördag 15 oktober 10.00 - 16.00 bjuder Universitetskyrkan Stockholm in till en tyst retreat i samarbete med Andreaskyrkan på Söder. 

Pris inklusive lunch: 80:- för studerande och arbetssökande, 150:- för övriga.
Möjlighet finns till friskvårdsmassage: 300:- för 25 min och 400:- för 50 min. Om du önskar massage, anmäl detta vid anmälan, liksom hur lång tid du önskar. Dessa platser är begränsade.

Anmälan och frågor: Pastor Elisabet Ravelojaona, 070 - 758 55 61, eller elisabet.ravelojaona@andreaskyrkan.se Anmäl dig senast 10 oktober och ange eventuellt behov av specialkost.

Andreaskyrkan
Högbergsgatan 31
Tunnelbana: Slussen (Götgatan) eller Medborgarplatsen (Björns Trädgård)

Systerskap och religionsmöte

På tisdag 13 september möts nätverket "Systerskap och religionsmöte" för terminens första träff i Stockholm.

Systerskap & religionsmöte är ett feministiskt och mångreligiöst forum för dig som definierar dig som kvinna och samtidigt delar erfarenheten av att vara religiös, troende eller sökande. 

Forumet har fysiska träffar i Lund/Malmö och i Stockholm, men det finns också möjlighet att träffas online, i gruppen Systerskap och religionsmöte! Du som tillhör målgruppen är varmt välkommen att gå med i den.

I Stockholm träffas vi andra tisdagen i månaden 18.00–20.00 i Centrum för religionsdialogs lokaler och samtalar utifrån våra erfarenheter och olika teman. 

FORUMETS VÄRDEGRUND:

Deltagarna är:
♀ religiösa, troende eller sökande i olika former
♀ feminister
♀ definierar sig som kvinnor

Samtalen ska:
♀ vara trygga och respektfulla
♀ ha sin utgångspunkt i deltagarnas erfarenheter

Det som sägs på mötena, stannar på mötena!
OCH sist men inte minst: Forumet är ingen åsiktsgemenskap! Vi accepterar varandras olikheter.

Låter det intressant? Ta kontakt med studentpastor Elisabet Ravelojaona, så får du mer information. elisabet.ravelojaona@andreaskyrkan.se

 

Stockholm Pride + Universitetskyrkan = SANT

1012467 regnbågsflaggor.jpg

Snart är det Stockholm Pride 2016. Självklart finns vi med, som en del av Kyrkan på Pride. Vi möts under temat Gör inte skillnad på människor. Vi bestämmer oss för att se bortom våra fördomar och möts som dem vi är. Alla unika. Alla lika.  Stockholm Pride 2016 pågår måndag 25 juli–lördag 30 juli 2016. (Kyrkan på Pride avslutas söndag 31 juli med Kärlekens mässa i Storkyrkan.)
Mer information om kyrkan på Pride hittar du: http://www.kyrkanpapride.se/