Livet har ingen pausknapp

Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag
och något alldeles oväntat sker.
Världen förändrar sig varje dag,
men ibland blir den aldrig densamma mer.

Alf Henriksson

Jag tycker om Alf Henrikssons ord som beskriver hur livet och vardagen rullar på. Mycket känner vi igen och i det finns en trygghet. Men så händer något som ger ett särskilt avtryck i vårt liv och ibland får livet att ta en helt ny riktning. Det kan vara en händelse fylld med glädje, eller något som för med sig en stor sorg.

Oavsett vad, så är det viktigt att vid sådana tillfällen stanna upp och finnas i det som sker. Viktigt att dela det med människor i vår närhet. Livet kan aldrig levas i repris. Det finns ingen pausknapp som gör att vi kan uppleva det när vi tycker oss ha tid. 

Predikaren, i Gamla Testamentet, skriver att "Allt har sin tid". En tid för födelse, en tid för död. En tid att riva ner, en tid att bygga upp. En tid att sörja, en tid att dansa... Det är en uppmaning att leva i nuet och att tillåta oss att känna det vi känner. Att låta både glädje och sorg få plats. Allt har sin tid. Många gånger blir det enklare om vi delar det vi känner med andra. Om vågar öppna oss och dela det vi är med om. Då upptäcker vi ofta att det vi kanske trodde oss vara ensamma om, delas av flera.

Ibland sker sådant som gör att vårt liv får en ny riktning. Det kan kännas skrämmande, men ur det som sker kan något nytt gro. Ibland något helt fantastiskt och totalt oväntat.

Text och bild: Elisabet Ravelojaona, pastor