Att välja språk

Nät.jpg

Det pågår en kamp om språket just nu. Någon har lyckats övertyga oss om
att landet
är i fara. Att det går en våldtäktsvåg genom Sverige.
Att vi inte ska våga oss till badhusen. Man skrämmer
och jagar upp människor tills de törstar efter enkla lösningar.
En medveten destabilisering. Rädslan är målet.

 

Ur en intervju med Ola Larsmo,
DN kultur igår, måndag.

Rädslan är målet. Det ligger tyvärr mycket i det. Många bär på en malande oro och en rädsla över vad som sker i vår värld idag. En oro och en rädsla som på många sätt är befogad. Men där finns också rädslor som skapas helt i onödan. Rädslor som tjänar vissa gruppers syften. Det är rädsla som driver oss att bygga murar mellan människor och att stänga gränser. Det är rädsla som gör att vi delar upp människor i ett "vi" och ett "dom". Det är rädsla som får oss att låta bli att stå upp för det vi tror är rätt.

I Bibeln finns en uppmaning som återkommer gång på gång. "Var inte rädd!" Det är inte en uppmaning som handlar om att blunda för verkligheten. Tvärtom finns uppmaningen i sammanhang där människor utmanas att gå in i svåra situationer. "Var inte rädd!" står för att vi inte behöver vara ensamma. Det står för att vi har en kraft inom oss, som ofta är mycket starkare än vi tror. Det är en utmaning att våga agera, att inte vara tyst. 

"Var inte rädd!" handlar idag också om att välja ett språk som lyfter fram det goda som sker. Att faktiskt lyssna med ett källkritiskt öra och att bara föra vidare texter och uttalanden som vi vet kommer från en säker källa. Att fakta får vara fakta, oro vara oro och hopp, vara hopp. Det spelar roll hur vi talar om saker och vilka ord vi använder. 

Själv tror jag att vår värld behöver fler öppna, välkomnande händer och färre murar. Jag tror på fler samarbeten och färre vapen. Jag vet att ett hårt ord, kräver många goda och vackra ord, för att läka de sår som det hårda ordet skapar. Var inte rädd! tillsammans kan vi göra en hel del, som är svårt att göra på egen hand...

/Elisabet Ravelojaona, studentpastor

Förintelsens Minnesdag - en utmaning

Det som hjälpte Hitler att komma till makten finns även idag: Missnöjet med politiker, svaga politiker som inte visar någon riktning, rädsla för det främmande, egoism. I dag är det lättare att säga nedsättande saker om människor. Det finns också en ovilja att se sina egna fördomar, att i stället tänka att det är andra som inte gillar mig, att det är bäst att anfalla först. Hitler trodde fullt och fast att judarna hotade den rena tyska rasen.

Hédi Fried, 92, i dagens DN

Det är förintelsens minnesdag idag och det ser ut att vara svårt att lära av historien. Hédi Fried har ägnat sitt liv åt att berätta för unga människor om sina och sitt folks erfarenheter. So författare och psykolog har hon arbetat för läkande och helande processer. Hon har en förmåga att sätta ord, både på vår samtid och det som har varit.

"Idag är det lättare att säga nedsättande saker om människor." Ja, helt klart. En del av skulden för detta tillskriver vi de sociala medierna, där det blivit så lätt att agera fort, utan eftertanke. Men det räcker inte. Vi måste alla ta vårt ansvar för att skapa bra miljöer och forum för goda samtal. Som i allt tror jag att vi lär oss bäst genom att få vara med om det.

Det finns helt klart "en ovilja att se sina egna fördomar". Förmågan att reflektera över sig själv och sitt eget handlande är det många som saknar. Tyvärr tror jag att det är en konsekvens av vårt allt mer individcentrerade samhälle. Jag tror att vi lär känna oss själva i mötet med andra människor. Om vi bara möter dem som är lika oss själva, så missar vi möjligheten att lära känna oss själva bättre. Mötet med det som är annorlunda, mötet med andras erfarenheter och tankar utmanar mig och mina erfarenheter. Det hjälper mig att se med andra ögon och få en ny förståelse.

När vi vågar kliva ur vårt eget och engagerar oss i andra människor, händer också något med oss själva. Vi växer, utvecklas och får perspektiv på det som är vårt eget. En del av det vi förut prioriterat blir mindre viktigt. Annat blir ännu viktigare än förut. Dessutom vet jag av erfarenhet att jag får så mycket tillbaka i mötet med andra. Kärlek, respekt, energi, värme... Och tillsammans med andra blir livet mindre ensamt.

När jag läser Hédi Fieds text känner jag återigen hur viktigt det är att arbeta för att skapa platser där människor möts. Skapa rum för goda samtal, där det är okej att "provprata" och tänka högt tillsammans. Platser där det är okej att ändra ståndpunkt att kunna säga "jag vet inte, men vill gärna lära mig mer". Platser där vi respekterar olikheter. Att bygga murar, stänga gränser och skapa starkare försvar tror jag inte är rätt väg att gå. Däremot tror jag på att öppna dörrar och att bygga broar, både bokstavligt och bildligt.

Det är förintelsens minnesdag idag. I mina möten med människor idag vill jag tala om möjligheter som finns och inte blunda för utmaningarna.

/Elisabet Ravelojaona, studentpastor
Texten har tidigare publicerats på www.morochdotters.se

Frågetorg på Södertörns Högskola, Campus Flemingsberg

Under de två första veckorna på vårterminen finns ett Frågetorg tillgängligt för både nya och äldre studenter. Universitetskyrkan finns med tillsammans med Studentwebben, Biblioteket, Studieverkstan, Studentkåren SöderS och Lika Villkor. 

Denna vecka: tisdag till torsdag 11.30 - 13.30. Utanför Matmakarna, under Biblioteket.
Nästa vecka: måndag till onsdag 11.30 - 13.30. I huvudentréen i Moas Båge.

Kom och prata med oss! Vill du ha information om vårens aktiviteter i Universitetskyrkan är du välkommen att skriva upp dig på en maillista.

/Elisabet Ravelojaona, pastor och Baldur Baldursson, präst,
på Södertörns Högskola, Campus Flemingsberg

Spel och soppa i februari

Torsdag 2 februari 18.00, bjuder Universitetskyrkan in till Spel och Soppa i Andreaskyrkan, på Söder. Ett tillfälle för dig som gärna lär känna nya människor och som gillar att spela sällskapsspel! 

Har du frågor, eller vill anmäla dig? Hör av dig senast 31 januari via mail till Elisabet Ravelojaona. Ange även om du har behov av särskild kost.

Andreaskyrkan, Högbergsgatan 31.
Tunnelbana Slussen (Götgatan) eller Medborgarplatsen (Björns trädgård).

Retreat i februari

Boka redan nu in en dag för paus och återhämtning. Lördag 18 februari 10.00 - 16.00 inbjuder Universitetskyrkan Stockholm till retreat i Andreaskyrkan. En dag för att bara vara, med möjlighet att delta i enkla meditationer. Retreatledare är Universitetspastor Elisabet Ravelojaona.

Pris, inklusive lunch: 80 kr för studerande och arbetssökande, 150 kr för övriga.

Möjlighet finns till friskvårdsmassage: 300 kr för 25 min. och 400 kr för 50 min. Om du vill ha massage, ange det vid anmälan, liksom hur lång tid du önskar. Platserna för massage är begränsade.

Adress: Högbergsgatan 31.
Tunnelbana Slussen (Götgatan) eller Medborgarplatsen (Björns Trädgård)

Anmälan och frågor: Elisabet Ravelojaona: 070 - 758 55 61 eller mail.

Bara va' sig själv

Dags för terminens första träff! 10 januari 18.00 - 20.00 möts vi i Centrum för religionsdialogs lokaler på Kammakargatan 13. Kvällens tema är "Bara va' sig själv" - Vem inspirerar dig till att vara den du är? En kväll då vi samtalar om vilka människor och händelser som har format oss till dem vi är idag.Vad som formar oss som troende, sökare och feminister.

Systerskap & Religionsmöte är ett feministiskt, mångreligiöst forum för dig som definierar dig som kvinna och samtidigt delar erfarenheten av att vara religiös, troende eller sökande.

Kontaktperson: Elisabet Ravelojaona, studentpastor.

En klippa med sår

berg_redigerad-1.jpg

Mitt i bågen, som utgör Södertörn Högskolas huvudbyggnad, finns en klippa bevarad. Där syns spåren av sprängningarna, som sår i berget och förstärker färgskiftningarna. Jag tycker om den där klippan. Den säger något om livet. En bit urberg, som ger perspektiv. En del av den klippa som hela skolan vilar på. Den knyter oss samman med generationer som haft sin vardag här före oss. Skolan är ny, inte mer än 20 år, men hör ändå samman med det som pågått här tidigare och det som pågår i det omgivande samhället nu.

De öppna såren, säger något om hur livet formar oss. Hur erfarenheter lämnar spår. Studierna, men också allt annat som pågår här, sätter sina spår i de människor som har sin vardag här. Människor möts, relationer skapas och i det formas vi som individer. Färgskiftningarna talar om den mångfald som finns runt omkring oss, men också inom oss. Färger och former som möts och kompletterar varandra. Den är vacker klippan. Precis som var och en av oss bär på vår skönhet. 

/Elisabet Ravelojaona, studentpastor

Hopp mitt i hopplösheten

Fazeela Selberg Zaib besökte igår kväll stockholmsgruppen för Systerskap & Religionsmöte, för att tala om Kvinnor på flykt. Fazeela Senberg Zaib är styrelseordförande och en av grundarna till Lighthouse Relief, som arbetar med flyktingar i Grekland.

Hon berättade och vi samtalade om kvinnors och barns utsatthet i konfliktsituationer, i flykt och i flyktingläger. Om behovet av fredade rum, platser där barn kan få vara barn och kvinnor inte behöver vara på sin vakt. Något som Lighthouse Relief är med och skapar där de finns. Idag är kvinnor och barn i absolut majoritet i de grekiska lägren. Läger som inte är dimensionerade för de människor som bor där. Läger utan den organisation som skulle behövas, både då det gäller de mest basala behoven av mat, sjukvård och framförallt trygghet och skydd. De lever under ständigt hot om trafficking och människor som vill utnyttja deras utsatta situation.

Mitt i detta finns ändå hopp. Det är många volontärer som ger av sin tid och sitt engagemang. Många av dem är kvinnor. De kommer från hela världen och arbetar tillsammans för en värdigare och mänskligare tillvaro för dem som fastnat i det spel som nu pågår mellan Europas länder. Ett spel om flyktingkrisen. Bara ordet säger något om hur vi i Europa ser på det. Egentligen borde vi snarare tala om flyktingarnas kris.  Det finns hopp, förmedlat av dem som kommer med mänsklig närvaro, men också hos flyktingarna själva. De bär på en styrka, de bär på en tro och ett hopp. Utan det skulle de inte kunna överleva.

Att möta en kvinna som Fazeela är inspirerande, trots att det hon talar om är tungt och svårt. Hon visar, tillsammans med sina vänner, att det är fullt möjligt att göra skillnad i världen. Hon pekar på alla fina möten som kan uppstå, mitt i den misär som människor lever i. Hon ger exempel på att uppfinningsrikedom och envishet kan skapa möjligheter i en omöjlig situation.

Tack Fazeela för det hopp du sprider omkring dig!
/Elisabet Ravelojaona, studentpastor

Vill du vara med och stötta arbetet i Grekland, så tas alla bidrag emot med tacksamhet. Det är också möjligt att arbeta som volontär, under en kortare eller längre period. För mer information: www.lighthouserelief.org

Lucia när det skaver

I morse köade jag för att komma in i St Görans kyrka, där två körklasser från Adolf Fredriks musikklasser inbjöd till luciakonsert. Allt inleddes av en ensam röst, som välkomnade Lucia, den goda. Inget ovanligt i sig, men starkt eftersom eleven är en av de asylsökande som finns på skolan. Efter en termin i svensk skola inleder eleven en konsert i en fullsatt kyrka, iklädd luciadräkt, talandes en helt korrekt svenska. Innan konserten började talade musikläraren om "kontraster", eftersom eleverna efter konserten gjorde en insamling till UNICEF:s arbete bland barn på flykt. Ett ord som känns helt rätt just i dag, i den tid vi lever i. Kontraster.

När de äldre tenorerna och basarna sjöng den stämningsfyllda "Veni, veni Emmanuel" började ett yngre barn att gråta. Mamman hade svårt att lugna barnet. Den frustrerade gråten blandades med de vackra klangerna och det skavde. För mig gjorde det att sångens budskap förstärktes. Texten kom ännu närmre. "Kom, kom Emmanuel". Emmanuel, som betyder "Gud med oss". Det lilla barnet föds och Gud blir människa. Det lilla barnet, Guds barn, föds in i vår värld, i dag och alla dagar. En värld med konflikter och krig. En värld med barn på flykt. Men också med barn som kanske, om vi tillåter det, kan få en ny chans och ett nytt liv här oss oss. I vårt land, i vår stad, i våra barns skola. Världens barn är våra barn.

Lucia kommer med hopp, med ljus och med värme. Och Jesus röst ekar inom mig: "Vad ni gör mot en av dessa mina minsta - det har ni också gjort mot mig."

Upplevelsen bär jag sedan med mig när jag landar på Södertörns Högskola, där mångfalden är en självklarhet. Där elever och personal, från olika delar av vår värld möts för att lära. Där många språk kommer till uttryck, genom de olika kurserna med sina inriktningar. Världen står inte still. Det skaver ibland, men det är som det ska. 

Elisabet Ravelojaona, Studentpastor
(Delar av texten har även publicerats på www.morochdotters.se)

En ögonblicksbild från Södertörns Högskola

Stillhetens rum på Södertörns Högskola

Stillhetens rum på Södertörns Högskola

På övre planet,
ett stilla rum i bruset.
Öppet för alla.

Här möts bönerna,
olika traditioner,
glädje, sorg och liv.

Solen faller in,
målar mönster på väggen.
Rummet fylls av ljus.

Utanför fönstret,
inramad av blå himmel,
reser sig klippan.

Står som ett fast nav.
Runt omkring sker lärande,

människor möts, växer.

En ögonblicksbild, från idag. En dag som mestadels tillbringats i bruset och minglet bland studenter och besök bland utställare och studenter på mässan: "The International Day".

/Elisabet Ravelojaona, Studentpastor

Systerskap - om kvinnor på flykt

Fazeela Selberg Zaib
är kvällens gäst den 13 december. 

Fazeela Selberg Zaib är skribent, social entreprenör, coordinator för Rädda Barnen och styrelseordförande i Lighthouse Relief. I ett inledande samtal med Helene, Egnell, Centrum för Religionsdialog, öppnar hon upp för ett samtal kring kvällens tema: "Kvinnor på flykt".

Tisdag 13 december 18.00 - 20.00 i Centrum för Religionsdialogs lokaler på Kammakargatan 13.
Tunnelbana: Rådmansgatan.

Systerskap & Religionsmöte är ett feministiskt och mångreligiöst forum för dig som definierar dig som kvinna och samtidigt delar erfarenheten a att vara religiös, troende eller sökande. 

Kontaktperson: Elisabet Ravelojaona, studentpastor

Spel och soppa i november

Torsdag 24 november 18.00, bjuder Universitetskyrkan in till Spel och Soppa i Andreaskyrkan, på Söder. Ett tillfälle för dig som gärna lär känna nya människor och som gillar att spela sällskapsspel! 

Har du frågor, eller vill anmäla dig? Hör av dig senast 22 november via mail till Elisabet Ravelojaona. Ange även om du har behov av särskild kost.

Andreaskyrkan, Högbergsgatan 31.
Tunnelbana Slussen (Götgatan) eller Medborgarplatsen (Björns trädgård).

När vi ser varandra, skapar det hopp

På lördag inbjuder Andreaskyrkan och UniversitetskyrkanStockholm till Café Text & Ton. Musikerna och textförfattarna Magnus Helmner och Linda Ström framför sina låtar och samtalar med Studentpastorn Elisabet Ravelojaona om livet, låtskrivandet och om hur mötet med människor påverkar dem och oss. Både Magnus och Linda arbetar med Café i Gemenskap, som är mötesplatser för människor som lever i social utsatthet. Varmt välkommen!

Kvällen är en del av Andreaskyrkans temaveckor kring psykisk ohälsa.  Tre av fyra lever med det själva eller har någon anhörig som gör det. Därför känns det viktigt att prata om vad det innebär. Veckorna har rubriken "Skäms inte för att du är människa".

Lev inte som du borde

Foto: Elisabet Ravelojaona

Lev inte livet som du borde
- lev som du kan.
Tro inte som du borde
- tro som du kan.
Be inte som du borde
- be som du kan.
Älska inte som du borde
- älska som du kan.

...var människa
- och var sann!

Det finns så många bilder och tankar om hur saker borde vara. Hur vi borde leva våra liv.  Hur våra val borde se ut, vår karriär. Bilder vi matas med utifrån och bilder vi skapar själva. Det gäller också ofta för frågor som rör tro och inre liv. Vad innebär det att älska? Hur gör jag det? Var landar min tro och hur kan jag be?

På många sätt tror jag att vårt jag skapas i mötet med någon annan. Det är där vi kan testa vilka vi är och pröva att formulera våra tankar. Genom att vara med andra som ber, kan jag få hjälp att hitta ett eget  böneliv. Genom att lyssna till andras frågor skapas både svar inom mig och nya frågor väcks. Det är det som är att vara människa, att leva i en ständig process. Det är häftigt!

Text och Foto: Elisabet Ravelojaona, pastor
Skulpturer i betong: Frank Olsson

 

Om vänskap och bön

Det finns många olika sorters vänskap. Ibland är den ojämlik. Ibland rör den sig kring ett gemensamt intresse. Annan vänskap sträcker sig över olikheterna och håller även då livet ger oss törnar. Någon sa en gång: "En riktig vän, är någon du vågar bli osams med." Det stämmer nog. I nära vänskap vågar vi säga saker som kan vara obekväma och jobbiga. God vänskap hjälper oss att växa. I god vänskap och kärlek är vi beredda att avstå från en del av vårt eget. Inte för att vi måste eller förväntas göra det, utan för att vi vill.

Bön och vänskap har många likheter. Bönen är ju ett sätt att umgås med Gud, med eller utan ord. Varken bön eller vänskap fungerar om vi tror att det måste se ut på ett visst sätt, eller att det ska ge oss något speciellt. Bönen och vänskapen har sina egna liv och sina egna förutsättningar. Vi kan aldrig styra den andres vänskap eller kärlek och vi kan heller aldrig styra bönen och bönens svar. Vi kan inte utnyttja vare sig vänskapen eller bönen i egna syften. Då dödas något. Bönen blir stum och vänskapen tar skada. 

När jag pratar med människor om hur de ber finns det många olika svar. Vi har olika personligheter och olika sätt att uttrycka oss. Det märks också i bönen. Ibland träffar jag dem som längtar efter att lära sig be eller som vill hitta nya former för att göra det. Just bön tror jag är svårt att lära sig teoretiskt. Jag tror att vi lär oss mycket genom att be tillsammans och genom att umgås med dem som är vana och bekväma med att be. 

Hur är det för dig?

Text och bild: Elisabet Ravelojaona, pastor

Livet har ingen pausknapp

Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag
och något alldeles oväntat sker.
Världen förändrar sig varje dag,
men ibland blir den aldrig densamma mer.

Alf Henriksson

Jag tycker om Alf Henrikssons ord som beskriver hur livet och vardagen rullar på. Mycket känner vi igen och i det finns en trygghet. Men så händer något som ger ett särskilt avtryck i vårt liv och ibland får livet att ta en helt ny riktning. Det kan vara en händelse fylld med glädje, eller något som för med sig en stor sorg.

Oavsett vad, så är det viktigt att vid sådana tillfällen stanna upp och finnas i det som sker. Viktigt att dela det med människor i vår närhet. Livet kan aldrig levas i repris. Det finns ingen pausknapp som gör att vi kan uppleva det när vi tycker oss ha tid. 

Predikaren, i Gamla Testamentet, skriver att "Allt har sin tid". En tid för födelse, en tid för död. En tid att riva ner, en tid att bygga upp. En tid att sörja, en tid att dansa... Det är en uppmaning att leva i nuet och att tillåta oss att känna det vi känner. Att låta både glädje och sorg få plats. Allt har sin tid. Många gånger blir det enklare om vi delar det vi känner med andra. Om vågar öppna oss och dela det vi är med om. Då upptäcker vi ofta att det vi kanske trodde oss vara ensamma om, delas av flera.

Ibland sker sådant som gör att vårt liv får en ny riktning. Det kan kännas skrämmande, men ur det som sker kan något nytt gro. Ibland något helt fantastiskt och totalt oväntat.

Text och bild: Elisabet Ravelojaona, pastor

 

Språk för tro

Foto: Elisabet Ravelojaona

Foto: Elisabet Ravelojaona

Albert Einstein lär ha sagt: Det finns två sätt på vilket man kan leva sitt liv. Ett som att ingenting är ett mirakel. Och det andra som att allt är ett mirakel. Vi människor behöver olika sorters tolkningsnycklar för att hitta vår väg genom livet. Hur de vägarna än ser ut, så består de av språk. Våra uttryck skiljer sig åt, men nu och då strålar de samman. Om vi vågar och tillåter oss att mötas kan vi hjälpas åt att förstå och tolka det vi möter.

Trons innehåll är större än det vi kan greppa. Därför tror jag att vi behöver många olika språk för att uttrycka vår tro och våra tankar om livet, inte bara det talade språket. Kroppen och huden hjälper oss att ge uttryck för det outtalade. En fysisk beröring, att smeka någons hand eller sträcka ut sin arm som stöd, är uttryck för omsorg och värme. Ett lyssnande öra, utan en ström av ord, är ett uttryck för närvaro i nuet.

Skapandet har sitt språk, sina former och färger, som påminner om naturen, men också om stadens kantighet. I handens arbete finns en närhet till Skaparen själv, Gud. Också det kantiga och till synes disharmoniska har sin plats. Det ofullständiga berättar om det som ska bli. Vi glömmer lätt bort att det som vi kan uppleva som fult och oansenligt har sin tid och sin plats. Den dunlätta fjärilen börjar sitt liv som en oansenlig larv, passerar det truliga, tysta och instängda puppstadiet, innan den slår ut sina vackra vingar.

Många av våra känslor är starkt förknippade med musik. Tonerna och texterna bär oss. Rytmen och pulsen påverkar vår sinnesstämning. De kan hjälpa oss att låta våra känslor och tankar komma fram. Men också tystnaden är ett språk i sig. I dag är det allt fler som söker sig till tysta retreater. Att vara tyst tillsammans med andra ger ytterligare en dimension till gemenskapen. Där finns en vila.

Vilka språk är du bekväm med för att prata om livet och och om tro? Skulle du vilja testa ett för dig nytt språk?

/Elisabet Ravelojaona, pastor

Vegansk matlagning

Äta behöver vi alla göra. Kanske dags för lite ny inspiration i köket och samtidigt passa på att lära känna lite nytt folk? Då är du välkommen att laga mat med Universitetskyrkan. Första tillfället för terminen då vi lagar veganskt är Torsdag 6 oktober, 17.30 - ca 21.00. Anmälan är obligatorisk!

Kostnad 40 :- Betalas med swish eller kontant.
Plats: Andreaskyrkan på Södermalm. Högbergsgatan 31. Tunnelbana Slussen (Götgatan) eller Medborgarplatsen (Björns Trädgård).
OBS: Endast 12 platser, så först till kvarn gäller. Anmäl dig till elisabet.ravelojaona@andreaskyrkan.se