Alla människor behöver kärlek för att leva, för att vara glada, för att må väl. Det är inte vår sexuella läggning, vår könsidentitet eller vårt könsuttryck som gör att vi platsar, behövs eller betyder något. Det enda som betyder något är att vi älskar och blir älskade.

Universitetskyrkan Stockholm vill verka för en gemenskap där alla ska känna sig välkomna, sedda och älskade för sin egen skull. Vi anser att rätten att leva i enlighet med sin sexuella läggning eller könsidentitet är en grundläggande mänsklig rättighet. Därför har vi valt att tydligt ta ställning för allas lika värde, inför Gud och inför andra människor, oavsett kön eller sexuell läggning, religion eller etnicitet.

Våra verksamheter är alltid HBTQIA+ inkluderande!

Universitetskyrkan Stockholm är en självklar del av Kyrkorna på Pride som medverkar på Stockholm Pride. Läs mer här!


För dig som HBTQIA+person

EKHO - Ekumeniska gruppen för kristna hbtq-personer

Ser du dig själv som en kristen HBTQIA+-person kanske EKHO är något för dig?

EKHO grundades för snart 50 år sedan som den Ekumeniska gruppen för Kristna Homosexuella och verkar idag politiskt och socialt för kristna hbtqia+-personer. EKHO Stockholm är en lokalförening för dig som bor i Stockholmsområdet som ordnar aktiviteter som fikor, picknickar, samtalsgrupper och mässor runt om i Stockholmsområdet. 

Läs mer här: EKHO & EKHO Stockholm

Regnbågslinjen

Regnbågslinjen är en samtalsjour via telefon och digitala brev. Volontärerna som svarar är HBTQI-personer som är utvalda och utbildade för att möta dig där du befinner dig. Det är ingen rådgivning och ingen terapi utan ett avlastande och stödjande samtal med en medmänniska.

Regnbågslinjen finns här för dig när du behöver dela din livssituation med någon. Det som känns svårt, det som tynger dig eller som du av annan anledning har behov av att dela med någon. Du bestämmer själv vad du vill prata om.

Regnbågslinjen riktar sig till dig som definierar dig inom HBTQI-spektrumet, till anhöriga, närstående och allierade till HBTQI-personer.

Telefon är öppen tisdagar och torsdagar kl 18-21 på 0770-55 00 10.

Alla som kontaktar Regnbågslinjen kommer att bli bemötta med förståelse och respekt för den egna individen. Vi står för allas rätt att vara den man är, älska de man älskar och längta efter det man längtar efter. Vi arbetar självklart mot kränkningar, diskriminering och utsatthet oavsett t ex tro, etnicitet eller sexuell läggning.

Inringarens privilegium är att vara i fokus, få prata till punkt och få stöd i att sätta ord på det som känns svårt i sin egen takt.

Läs mer här!


Vad betyder HBTQI?

Hbtqi, ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

H & B - Homosexuell och bisexuell handlar om sexuell läggning, alltså vem man blir kär i eller attraherad av. Som homosexuell blir man kär i och attraherad av personer av samma kön som en själv. Som bisexuell blir man kär i och attraherad av personer oavsett kön.

T - Trans handlar om könsidentitet och hur man uttrycker sitt kön. Många transpersoner identifierar sig inte med det kön man tilldelades vid födseln. Trans har inget med sexualitet att göra utan handlar om vilket kön man själv har eller hur man uttrycker det.

Q - Queer i förkortningen “hbtqi” handlar om queer som identitet, att vara queer. Det innebär att på något sätt bryta mot normer kring kön, sexualitet och/eller relationer, exempelvis genom att vara transperson, ha en icke-monogam relation eller att skaffa barn med en vän istället för en kärlekspartner.

I - Intersexperson kan en person kalla sig som har en intersexvariation. Intersexvariationer är ett medfött tillstånd i vilket könskromosomerna, könskörtlarna (testiklar eller äggstockar) eller könsorganens utveckling är atypisk. Det går att vara intersex och man, kvinna eller något annat.

Det kan även läggas till ett A på slutet av HBTQI -> HBTQIA:

A - Asexualitet är att inte känna sig attraherad av andra, att inte känna sexlust eller inte känna sig intresserad av att ha sex. För en del personer är asexuell det ord man använder för att beskriva sin sexuella läggning. Ordet kan också användas som ett paraplybegrepp och då inkludera “demisexuell” – att känna sexuell attraktion till en annan person först efter att ett djupt emotionellt band har uppstått, eller “autosexuell” – att enbart vilja ha sex med sig själv.


vad säger svenska kyrkan och equmeniakyrkan om hbtq?

Här kan du läsa om Svenska kyrkan och hbtq.

Här kan du läsa om Equmeniakyrkan och hbtq.

Välkommen att höra av dig till någon av oss medarbetare om du har några frågor.