Systerskap & Religionsmöte, pristagare

årets-feminister-1024x748.jpg

Den 8 mars fick Systerskap & Religionsmöte ta emot Ung Vänsters feministpris 2017. På bilden syns Hanna Cederin, ordförande Ung Vänster, tillsammans med pristagarna Aslihan Ekinci Kaba, vice ordförande, Clara Sjöberg, ordförande och Agneta Hansson ledamot i Systerskap & Religionsmötes styrelse. (Bilden är hämtad från Ung Vänsters hemsida.)

Motiveringen till priset:

Föreningen Systerskap & Religionsmöte visar att religiösa kvinnor är subjekt och att den feministiska kampen måste föras med och för oss alla oberoende av livsåskådning och klädsel. För Ung Vänster och kvinnorörelsen är den insikten avgörande. I tider när kvinnokroppen och religionen används som slagfält för reaktionära, kvinnofientliga och rasistiska krafter behövs trygga rum och höjda röster för rätten till sin tro och sin kropp.

Om pristagaren: Systerskap och religionsmöte är en reaktion på avsaknaden av ett forum där kvinnors rättigheter diskuteras utifrån en religiös livsåskådning. Forumet är således en reaktion mot såväl den feminism som förbiser eller misstänkliggör den religiösa sfären som mot den antifeminism som råder i vissa religiösa kretsar.

*****
Det känns spännande att just Ung Vänster delar ut ett pris till Systerskap & Religonsmöte. I panelsamtalet efter prisutdelningen sa ordförande Hanna Cederin bland annat att "vi måste alla göra upp med våra fördomar" och lyfte fram vikten av att olika feministiska rörelser arbetar tillsammans. I samtalet mellan henne och två representanter för pristagarna talades om vikten av att få tala i egen sak, men också vikten av att lära känna varandra. Själv tänker jag att det är när vi först talar med varandra som vi också kan tala för varandra. 

I tisdags kväll möttes Stockholmsgruppen för ett samtal med rubriken "Feminism i Islam och kristendom", där en kvinna ur respektive tradition berättade och gav exempel. Berättelser som vi andra kunde relatera till, inspireras av och samtala om. 

Det ska bli spännande att se hur föreningen Systerskap & Religionsmöte kommer att utvecklas. Det finns utrymme för fler att vara med! Du hittar oss på Facebook och på vår hemsida, som är under uppbyggnad. Systerskap & religionsmöte är ett feministiskt och mångreligiöst forum för dig som definierar dig som kvinna och troende eller sökande.

/Elisabet Ravelojaona , studentpastor